Cărțile limesiene ale lui Augustin Buzura


Aflu că a trecut la cele veșnice Augustin Buzura, poate cel mai important prozator român contemporan, cu siguranță singurul creator important de romane ale condiției umane, ca să folosesc sintagma lui Liviu Petrescu.
L-am întâlnit în câteva rânduri, la una dintre întâlniri i-am cerut fără ocolișuri să-mi dea dreptul să-i public o carte, v-aș reedita „Absenții”, de pildă, am zis. A stat puțin pe gânduri, apoi mi-a sugerat să nu mă grăbesc, să aștept până Doamna Angela Martin va definitiva un volum de publicistică, pe care mi-l va încredința cu plăcere. Ceea ce s-a și întâmplat. Așa a apărut
„A trăi, a scrie”, o carte de publicistică culturală, care cuprinde mărturisiri revelatoare cu privire la șantierul său de creație, la lupta cu cenzura comunistă, dar și un interviu extraordinar acordat postului de radio Europa liberă în anul 1989, cu puțin timp înainte de Revoluție. Apoi i-am publicat „Canonul periferiei”, o excelentă carte de publicistică politică, în care descoperim un Buzura furios, excedat de mizeriile politichiei românești, care vituperează împotriva a tot ceea ce înjosește omul și-l umilește și îngenunchează… Anul trecut, ne-am înțeles să-i publicăm și a treia carte din serie. Se cheamă „Țara pierdută”. Urma să scrie o prefață. Nu a mai terminat-o…Între timp, revista „Cultura”, o altă creație a sa, de care era mândru, pe bună dreptate, a dispărut. A fost o lovitură teribilă, ucigătoare, pentru el.

L-am iubit, admirat și respectat. I-am citit cărțile. Le-am devorat, mai bine zis, căci scrisul său problematizant răscolește.
Iar acum ce-mi rămâne mai bun de făcut decât să-l recitesc?

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Tags:
No Comments

Post A Comment