„Eseuri despre sinucidere” de Nicolae Iuga


Este vorba despre cartea „Eseuri despre sinucidere. De la justificări filosofice la interdicții religioase” de Nicolae Iuga. Nicu este profesor de filosofie la Universitatea Vasile Goldiș, excelent eseist și publicist. Un neohegelian, ca atitudine și concepție filosofică, el este unul dintre cei mai înzestrați discipoli ai lui Jean Bălin, strălucit peripatetician, plecat mult prea devreme dintre noi.
Nicolae Iuga a publicat o serie întreagă de cărți de succes la LIMES, de-ar fi să amintesc acum doar „Cauzalitate emergentă în filosofia istoriei”, „Dumnezeu și mersul istoriei”, „Securitatea, Cezarul și sfoara de câlți a lui Elie Wiesel”, „Șapte păcate împotriva spiritului”.

„Cititorul nu va găsi în această carte nici condamnarea sinuciderii cu argumente religioase, dar nici aprobarea ei cu argumente filosofice. Cartea de față nu este o colecție de predici împotriva sinuciderii, nu este o tentativă de edificare psihologică operată cu o logică non-argumentativă și lipsită de conținut.
Pe de altă parte cititorul nu va găsi nici apologia sinuciderii, chiar dacă argumentele unor filosofi prezintă exaltat acest ultim gest al omului ca pe o formă de manifestare supremă a libertății ființei umane. Este o carte care se vrea o examinare a temei în spiritul antropologiei culturale, o carte în care lucrurile sunt judecate la rece, obiectiv și echilibrat.” (Nicolae Iuga)

 

No Comments

Post A Comment