Cautare
HOME DESPRE NOI STIRI CUM CUMPAR? DESPRE LIVRARE CONTACT
INDEX AUTORI DOMENII Vezi cosul

BELETRISTICĂ >> ESEURI


- ,
BELETRISTICĂ/ESEURI

0.00 lei

»mai mult

Gravuri pe obrazul clipei - Bodea, Antonia
BELETRISTICĂ/ESEURI
978-606-799-040-9
20.00 lei

Se produce literatura nu gluma in spatiul mioritic. Avalansa de carti, care apar intr-un ritm ametitor, poate parea coplesitoare. E greu daca nu imposibil de ales graul de neghina. In fata acestui fenomen, unii comentatori au depus armele, altii incearca sa faca pe „sanitarii", unii au orgoliul de a face liste si topuri, altii, mai generosi, se multumesc sa-si exercite meseria gasind de cuviinta sa contribuie la promovarea titlurilor si autorilor demni de acest demers, Antonia Bodea se numara printre cei mai statornici si mai aplicati comentatori literari ai zilelor noastre, scriind cu aceeasi deschidere si intelegere despre carti de poezie, de proza, de memorialistica, teoretice etc. Ea practica cu succes o critica de identificare. Are toate datele necesare unei astfel de intreprinderi: sensibilitate, empatie si, nu in ultimul rand, indrazneala de a pasi pe „campul minat" al textului atenta la pericole, dar mai ales stiutoare, semnaland punctele sale forte, obiectivate in metafore edificatoare, imagini emblematice sau idei centrale. Orientat cu precadere inspre freamatul existential al textului, demersul sau critic e funciarmente valorizator. ( Mircea Petean)
»mai mult

Coșbuc, Jerome, Seceleanu, Sin, Topârceanu (Microbiografii sentimentale) - Hurubă,Dumitru
BELETRISTICĂ/ESEURI
978-606-799-063-8
20.00 lei

Și, în sfârșit, romanul care, o spun fără jenă, mi a hotărât soarta de scriitor (nu știu cât de valoros!): Trei într o barcă, fără a mai socoti și câinele, al lui Jerome K. Jerome, în traducerea minunată a lui Leon Levițchi, care a rămas pentru mine cartea de căpătâi, biblia care m a fascinat, pe care și azi, după aproape șaizeci de ani de la prima lectură, o recitesc și o am așezată mereu aproape, adică să o am la îndemână și nu de puține ori am întrebat cu voce tare: Dom’ Jerome, măi, omule, m am împotmolit și parcă nu mai merge nimic, parcă mi am pierdut vocabularul, parcă în zona creierului am o pustietate, ce dracu’ să fac?
»mai mult

Scenarita - Hurubă,Dumitru
BELETRISTICĂ/ESEURI
978-606-799-042-3
20.00 lei

…Așadar, trăind în stil capitalist, pus la cale cu entuziasm și ceva sacrificii de vieți omenești de Revoluție, libertate și democrație, toate cu specific pur românesc, s-a crezut că democrația va rezolva o mulțime de probleme social-economice. Însă ea, democrația, s-a constatat destul de repede de către adepții urmelor tot mai firave de patriotism, era un fel de șmecherie, sau mai elegant spus, nu era decât apanajul-paravan după care se ascundea „făcutul de cap” respectându-se zicerea filozofului Bertrand Russell: „Democrația e procesul prin care oamenii aleg pe cine să dea vina”.
»mai mult

Mircea Petean sau știința poeziei - Popescu,Lazăr
BELETRISTICĂ/ESEURI
978-973-109-660-5
20.00 lei

Este prima monografie dedicată lui Mircea Petean și operei sale poetice. Cu atât mai merituoasă! "Citind și cercetând cu atenție poezia lui Mircea Petean, nu mică mi-a fost mirarea atunci când am descoperit că poetul transilvan topește într-o formulă personală toată știința poeziei pe care o deține în mod strălucit, dar și că, pe de altă parte, întâlnim, în cazul său, deopotrivă, o poezie a experimentelor (diferită, e drept, de linia lunedistă, dar tot experimentală!) și una a experiențelor trăite.
»mai mult

Despre iubire și moarte (prezentare de Mircea Petean) - Cerna,Dumitru
BELETRISTICĂ/ESEURI
978-606-799-062-1
25.00 lei

Reflecțiile lui Dumitru Cerna pe tema iubirii și morții sunt profunde și întremătoare, exercițiile sale de admirație sunt sublime, atașamentul față de carte și de slujitorii săi rămâne neștirbit, evocările spațiului dobrogean cu meglenii săi, de care s-a despărțit devreme fără să-i fi părăsit vreodată, cu meglena sa pe care s-a trezit că o vorbește fără să o fi învățat vreodată, sunt luminoase, atașante, înduioșătoare, până și așa numitele texte ilustrative pică unde și când trebuie.
»mai mult

Creangă romancier? Un fabulos roman inițiatic - Tomuș,Mircea
BELETRISTICĂ/ESEURI
978-606-799-099-7
30.00 lei

Îndrăgostit iremediabil de literatura română, Profesorul Mircea Tomuș se așază în taina lui Ion Creangă. Scrisă ca o curgere de râu năvalnic, cartea aceasta ce-l privește pe Creangă drept autor de model romanesc, inițiatic și realist deopotrivă, face din Dl. Tomuș un povestitor, la rândul său, al generoasei endogeneze a gândirii genialului pui de om din Humulești. Construcția cărții, curgerea ei critică, aplombul ei nedidactic și atât de fundamentat pe sursele imediate ale operei, apelul la cuvintele aproape sacre ale unei limbi de neegalat fac din propunerea cărții o bucurie. Sunt urmărite, pe rând, inițierea în existență, în lume, în istorie și politică (Moș Ion Roată și Ion Roată și Vodă Cuza, texte atât de uitate), inițierea în viața de om, inițierea figurată prin basme (familia, casa, gospodăria; gospodăria de om; inițierea în căsătorie; basmul sinteză; inițierea în sexualitate). Cu o bibliografie amplă (pp. 179-241), ea înseși o carte, propunerea reiterată de autor, de a-l retrăi pe Creangă drept un ferment al formativului inițiatic merită luată în seamă. De altfel, cartea are două caracteristici remarcabile: scriitura unui încercat critic literar și amplu romancier al spațiului ardelean (cine a citit Aripile demonului înțelege) și capacitatea lui de a ne reaminti iconografia literară ce-l ipostaziază pe Creangă, cu tot cu iconarii care, multora dintre noi, ne sunt prieteni în înțelegerea acestui povestitor universal. A privi opera lui Creangă drept o construcție de bildung roman coerent în personaje, construcții și conjugări de fapte, fondul modern și atât de postmodern prin inițiatic, dincolo de provocare, poate fi provocarea lecturii acesteia. Argumentat, distins, plin de comprimări ale ideilor. Un exercițiu de literatură de cel mai înalt nivel. Pr. Constantin Necula
»mai mult

București sau viața în galop - Mynona, Su
BELETRISTICĂ/ESEURI
978-606-799-116-1
15.00 lei

"Autoarea acestui ghid - nici prea-prea, nici foarte altfel de fel, dupa cum cititorul disciplinat a avut deja ocazia sa afle pana sa intoarca si ultima fila a cartii - stie ce spune. Sau spune ce stie - ce a vazut, ce a auzit, ce a inteles. Cititi-o, dar n-o credeti pe cuvant. Reflectati voi singuri la tot ce a scris ea acolo. Si reflectati indelung - adica, pentru prima oara dupa multa vreme, nu va grabiti. Asta-i tot. Simplu, nu?" - SU-MYNONA
»mai mult

Poezia de toate zilele - Cubleșan, Constantin
BELETRISTICĂ/ESEURI
978-606-799-129-1
30.00 lei

„Critic si istoric literar, eseist, poet, prozator si dramaturg, profesor de literatura romana la Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba lulia, Constantin Cublesan dovedeste prin cartile sale o intuitie fina a sensurilor operelor interpretate, o capacitate ferma de a discerne valorile, precum si o certa pasiune a documentului literar, comentat cu rigoare si tact critic (...) Sunt, toate acestea, carti ce dovedesc competenta cu care a stiut sa discearna diversitatea si specificitatea problematicii circumscrise (...)
»mai mult

<< 1234 >>