Cautare
HOME DESPRE NOI STIRI CUM CUMPAR? DESPRE LIVRARE CONTACT
INDEX AUTORI DOMENII Vezi cosul

BELETRISTICĂ >> ESEURI


Crăciun, Schlesak, Zanca - Neagoș, Ionel
BELETRISTICĂ/ESEURI
978-973-726-939-3
0.00 lei

„Dincolo de acea, deja cunoscută cititorului lui Gheorghe Crăciun, infinitezimală și exhaustivă absorbire a realității imediate prin senzații, Pupa russa (1) devine un roman total și prin reprezentarea omenescului în (aproape) toate ipostazele sale și mai ales prin coborârea până la rădăcinile lui – chiar istoric vorbind, în măsura în care e recuperat un model uman inaccesibil europeanului de astăzi.” (...)
»mai mult

Un text ascuns in romanul ION de Liviu Rebreanu - Tomuș, Mircea
BELETRISTICĂ/ESEURI
978-973-726-9532-2
20.00 lei

Romanul Ion al lui Liviu Rebreanu este o ființă vie, care s a născut cu darurile sale naturale, între care ceea ce poate fi numit scădere, defecțiune sau chiar eroare este tot atât de natural și propriu autorului ca și marile calități și performanțe.
»mai mult

O mitologie a unor atrizi moderni în romanele Hortensiei Papadat Be - Tomuș, Mircea
BELETRISTICĂ/ESEURI
978-973-726-951-5
15.00 lei

În acest fel, trilogia Hortensiei Papadat-Bengescu instituie o mitologie a unor atrizi moderni, transplantați pe un alt pământ, pe care, împreună cu localnicii în rătăcire și cu alți pierduți, veniți de aiurea, au găsit prilejurile și motivațiile cauzale să mai joace odată actele crude și pline de suferință ale destrămării principiului familial și a valorilor sale, prin bunul plac al poftei egoiste, cu violență și sânge, în cadențele și acordurile sublime ale structurării muzical-armonice.
»mai mult

ipostaze ale poeziei române, vol. I - Oprea, Niculina
BELETRISTICĂ/ESEURI
978-973-726-959-1
20.00 lei

Cartea de față s-a născut ca urmare a lecturilor asidue într-o perioadă în care critica de întâmpinare de după anul 2000, fie a fost depășită de numărul foarte mare de cărți publicate, și atunci criticii literari s-au ocupat fie doar de cărțile care le-au parvenit de la autori sau de la edituri, fie doar de cărțile anumitor scriitori aflați în cercuri literare a căror vizibilitate ar fi fost benefică și unora și altora. (...)
»mai mult

Istorie lacunară a poeziei române - Constantin, Ilie
BELETRISTICĂ/ESEURI
978-973-726-946-1
25.00 lei

Ce fel de istorie poate fi cea de față, de nu una ne întreagă? Este o răsfoire din zbor a poeziei române. Mă rostesc asupra unor texte poetice apărute până spre anul 2000 – dar oprind la anul de naștere 1947 lista autorilor luați în considerație. Îndrăznesc să sper că prezenta carte seamănă unei istorii literare, fie doar prin dispunerea cronologică a profilurilor de poeți, rămânând totuși un „papirus cu lacune”; ea răspunde la un număr de întrebări – nu la toate, nu la oricare.
»mai mult

Poezia, mereu poezia - Cubleșan, Constantin
BELETRISTICĂ/ESEURI
978-973-726-976-8
25.00 lei

"O carte, oricare ar fi ea, te solicită. Vrei s o citești, s-o cunoști în profunzime: să-i descifrezi ideile, să-i decriptezi mesajele, obscure, s-o asimilezi ca univers. În ce măsură reușești toate acestea depinde numai de tine, cititorule. Deși, la drept vorbind, nu numai de tine. Uneori ai nevoie de o călăuză."
»mai mult

Șapte păcate împotriva Spiritului - Iuga, Nicolae
BELETRISTICĂ/ESEURI
978-973-726-990-4
15.00 lei

Hegel vorbește despre o triplă ipostază a Spiritului, anume Spiritul subiectiv, finit, sufletul individului (Die Seele); apoi Spiritul obiectiv (Der Geist), supraindividual, manifestat în instituțiile și creațiile lumii oamenilor, în drept, morală, știință, religie și artă; în fine Ideea absolută, Spiritul absolut, sinonimul lui Dumnezeu (Der Gott) – „Dumnezeu așa cum este El în esența sa veșnică, înainte de a fi fost creată natura și spiritele finite”.
»mai mult

Zen. Din zicerile și versurile maeștrilor (trad. de Marius Iosif) - ,
BELETRISTICĂ/ESEURI
978-973-726-988-2
15.00 lei

Iată o culegere substanțială de texte reprezentative pentru budismul zen. Ceea ce Zen-ul ne învață este că revelația religioasă e un conținut viu care nu poate fi stocat în recipientele unui formalism religios decât cu riscul alterării sale.
»mai mult

Când lumina e o pasăre la geam (pref. de Mircea Petean) - Ifrim, Clelia
BELETRISTICĂ/ESEURI
978-606-799-027-0
15.00 lei

Clelia Ifrim este o autoare de haiku recunoscută în lume, inclusiv în țara unde a a apărut această formă atât de deconcertantă, prin simplitate si subtilitate, de scriere poetică. La noi, unde există încă destulă reticență în ceea ce privește receptarea formelor literare socotite exotice, care ar contrazice spiritul limbii noastre, mentalul nostru etc., cu totul străine unei tradiției literare strâns legată de cea europeană, ea este nu doar o excelentă practicantă a acestui tip de lirism, una dintre cele mai autentice și mai convingătoare, ci și o fină cunoscătoare și comentatoare a fenomenului.
»mai mult

Alergând în sânul mirajului. convorbire-eseu cu Liana Cozea - Constantin, Ilie
BELETRISTICĂ/ESEURI
978- 973-726-997-3
20.00 lei

Unul dintre cei mai importanți scriitori români noastre răspunde unui set de 26 de întrebări adresate de cunoscuta publicistă Liana Cozea. Ni se oferă astfel șansa de a cunoaște din interior modul în care s-a conturat destinul uman și artistic al protagonistului: anii de formare, prietenia cu Nichita Stănescu și Cezar Baltag, colaborarea la „România literară”, debutul, exilul, afirmarea în cadrele unei limbi și a unei culturi noi, revenirea, readaptarea, crezul artistic etc.
»mai mult

<< 1234 >>